jQuery

Niet vergeten!

Allereerst moet je het jQuerybestand downloaden en ernaar verwijzen in een HTML pagina (bij voorkeur in de <head> tag).
Als je de nieuwste versie van jQuery download dan heet deze bv jquery-1.3.2.js.
Het is handig als je dit bestand bewaard in de map waar ook je html hebt staan of natuurlijk in een parent-, of sibling map. Bv. een map voor je content(html), een voor je scripts(js) en een voor je vormgeving(css).
Als je verwijst naar een js bestand in een sibling map, dan gebruik je de volgende syntax; src="../scripts/jquery-1.3.2.js". Met ../ ga je eerst naar de parent map om vervolgens de map scripts in te gaan.
Beter is het nog om het bestandsnaam te veranderen in jquery.js, zo hoef je niet alle html pagina's aan te passen als je een nieuwe versie van jquery wilt gebruiken.
Ook eventuele plugins sla je op in de map waar ook het jquery bestand staat, deze moeten op een zelfde manier gekoppelt worden aan je html bestand.
Vervolgens maak je functies die jQuery vertellen wat er moet gebeuren. Ook deze komen in de scripts map en koppel je in de html. Dus er kunnen verschillende js-bestanden ge'include' worden in de head van de html.

Zoeken

Via de jquery site kun je de verschillende mogelijkheden onderzoeken.

Als je opzoek bent naar userinterface effecten kijk dan eens bij de tab UI (jqueryUI.com)
KLik het effect dat je wilt onderzoeken, hier vind je al veel heldere informatie. Bekijk ook het vb in een 'new window', zo opent een pagina met alleen het gewenste effect. Nu kun je de source bekijken of het effect bekijken met javascript disabeld.
Zo krijg je een goed idee wat er nodig is en hoe het werkt.

Als je opzoek bent naar een plugin klik dan de tab Plugins (plugins.jquery.com)
Hier kun je op allerlei manieren browsen en zoeken. Als je een bepaalde plugin wilt onderzoeken klik dan op de titel of op 'Find out more'. Hier kun je o.a. de documentatie bekijken met 'Read documentation' en een voorbeeld bekijken met 'Try out a demonstration'.

Belangrijk bij de keuze zijn o.a. de grote van het bestand in verhouding tot het effect, de release versie(Beta of niet), heldere documentatie, is het makkelijk aan te passen (custum), rating.
Denk ook aan de checklist uit les 1 (bij 'Efficientie').

linken

Maak een simpele jQuery login slider